Botox injecties bij overmatig zweten

Heeft u last van overmatig zweten en wilt u weten wat u hier tegen kan doen? Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis behandel ik veelvuldig mensen die overmatig zweten met een Botox® behandeling. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de behandeling en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is een Botox® behandeling bij overmatig zweten?

Overmatig zweten komt het meest voor bij de oksels, maar kan ook voorkomen bij de handen en voeten. Deze gebieden zijn zeer effectief te behandelen met Botox®. Botox® is de merknaam van botuline toxine type A. Dit is een natuurlijk voorkomend stofje dat wordt gemaakt door de bacterie Clostridium Botulinum. U kent Botox® waarschijnlijk als het stofje dat gebruikt wordt bij rimpelbehandelingen. Daar blokkeert het zenuwen die de spiertjes aansturen, waardoor de spieren ontspannen en rimpels verdwijnen.

 

Botox® bij overmatig zweten wordt net onder de huid in de oksels, handen of voeten geïnjecteerd. Het blokkeert daar de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen. De zweetproductie door de zweetklieren neemt daardoor sterk af of stopt geheel. Het resultaat van Botox® is nooit blijvend. Na enkele maanden is het effect van botuline toxine uitgewerkt, en neemt de zweetproductie geleidelijk weer toe. De behandeling kan dan probleemloos worden herhaald.

 

De behandeling tegen overmatig zweten is een lokale behandeling, dus van een relatief klein deel van het hele lichaam. De functie van zweten, waarvan de belangrijkste het reguleren van de lichaamstemperatuur, blijft over de rest van het lichaam bestaan.

 

Wat zijn de klachten?

Overmatig zweten is een bekend en erg vervelend probleem. Zweetoksels, zweethanden en zweetvoeten kunnen zeer hinderlijk en sociaal beperkend zijn. Een behandeling met Botox® zorgt dat de zweetproductie door de zweetkliertjes tijdelijk stopt.

 

Voor de behandeling

In het eerste gesprek bespreken we uw wensen en verwachtingen ten aanzien van een behandeling en welke mogelijkheden u heeft. U krijgt informatie over de behandeling, hersteltijd, bijwerkingen en resultaten. Ook kijk ik of er geen bezwaren zijn tegen een Botox® behandeling. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met bepaalde spier- of zenuwaandoeningen mogen namelijk niet met Botox® behandeld worden.