Botox rimpelbehandeling

Heeft u vragen over een rimpelbehandeling met Botox® of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik veelvuldig mensen met een Botox® rimpelbehandeling. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is een Botox® rimpelbehandeling?

Botox® is de merknaam van botuline toxine type A. Dit is een natuurlijk voorkomend stofje dat wordt gemaakt door de bacterie Clostridium Botulinum. Het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren. De werking van de spieren neemt af of komt stil te liggen. Hierdoor verslappen de spieren.

 

Bij een Botox® rimpelbehandeling wordt Botox® onder de huid gespoten, precies op die plek waar de spiertjes zich bevinden die zorgen voor de ongewenste rimpels. De spiertjes onder de huid ontspannen door botuline toxine, en de rimpels verdwijnen. Het resultaat van Botox® is echter nooit blijvend. Na enkele maanden is het effect van botuline toxine uitgewerkt, en herstelt de spieractiviteit volledig. Rimpels verdwijnen voor 3-4 maanden en keren dan geleidelijk weer terug.

 

Wat is de oorzaak?

Fronsrimpels ontstaan door veel fronsen, tegen de zon in kijken, geconcentreerd werken. Als de spieren samentrekken, plooit de huid ertussen waardoor de fronsrimpel kan ontstaan. Kleine rimpels of lijntjes aan de zijkant van de ogen, ook wel lachrimpels genoemd, ontstaan door een sterke mimiek. Horizontale lijnen of rimpels op het voorhoofd ontstaan door het optrekken van de wenkbrauwen. Dit doet u wanneer u verbaasd kijkt of uw goedkeuring laat blijken. Bij de een ontstaan fijne lijntjes, bij de ander diepere rimpels of groeven.

Naast een overactiviteit van de spieren, speelt ook huidveroudering een rol bij het ontstaan van rimpels en plooien. Naarmate de huid ouder wordt, wordt hij slapper en verliest volume.

Ook factoren als roken en blootstelling aan UV-licht door zon of zonnebank zijn van invloed.

 

Wanneer een Botox® rimpelbehandeling?

Als u zich stoort aan (fijne) rimpels op uw voorhoofd, tussen uw wenkbrauwen of rond uw ogen en/of mond, kunt u een Botox® rimpelbehandeling overwegen. Botox® wordt dan in de spiervezels van de zogenoemde mimische spieren gespoten. Dit zijn de spieren die verantwoordelijk zijn voor de lijntjes die ontstaan bij mimiek, zoals fronslijnen, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes. Botox® vermindert de spierspanning, waardoor de rimpels vervagen. De mimiek verzacht en er treedt een ontspannen gevoel op.

 

Niet alle rimpels kunnen goed behandeld worden met Botox®. Alleen rimpels die ontstaan door spierbewegingen kunnen behandeld worden. Botox® is niet geschikt voor plooien of groeven die ontstaan zijn door een minder elastische huid of volumeverlies, zoals de traangootjes, de neus-lippen plooi en de lippen. Voor deze gebieden is het aanvullen van het verloren volume de oplossing, en dit gebeurt met een filler.

 

Voor de behandeling

In het eerste gesprek bespreken we uw wensen en verwachtingen met betrekking tot een behandeling. Ik bekijk daarna uw hele gezicht en kijk daarbij ook naar de oorzaken van een verouderend gezicht. Bij rimpels is de oorzaak bijvoorbeeld vaak een samenspel tussen overmatige spieractiviteit én het verlies van volume. In die gevallen is een Botox® behandeling alleen meestal niet afdoende en adviseer ik de combinatie tussen Botox® en een filler. Als u dat wenst, kan ik de behandeling meteen uitvoeren. U kunt hiervoor ook een aparte afspraak maken.

 

We kijken bij het eerste gesprek ook of er geen bezwaren zijn tegen deze behandeling. Er zijn namelijk een aantal situaties waarbij u geen Botox® mag gebruiken:

  • Als u koorts hebt of zich ziek voelt;
  • Bij een infectie of irritatie in het te behandelen gebied;
  • Bij een permanente filler in het te behandelen gebied;
  • Als u een aandoening van spieractiviteit heeft, zoals mysthenia gravis of het Eaton Lambert Syndroom;
  • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft;
  • Bij een melanoom of andere kwaadaardige ziekte in het te behandelen gebied.