Herstel na de operatie

Direct na afloop van de operatie krijgt u een gipsspalk om uw hand en een mitella om uw hand hoog te houden. Dit vermindert pijn en uw hand wordt minder dik door stuwing.

 

Als de verdoving uitgewerkt raakt en u pijn krijgt, kunt u paracetamol gebruiken.

 

Binnen 3-5 dagen start u met intensieve handtherapie bij een gecertificeerde handtherapeut. Dit traject duurt 8-12 weken en ziet er globaal als volgt uit:

  • In principe start u zo snel mogelijk met glijoefeningen voor de pezen, om verkleving van de pezen te voorkomen.
  • De eerste 6 weken draagt u dag en nacht een spalk die de gehechte pees beschermt. De handtherapeut zal u uitgebreide instructies geven voor glijoefeningen van de pezen en u uitleg geven over de spalk. Verder wordt u behandeld om oedeem (vocht in de hand/ vinger) te bestrijden en krijgt u instructies voor littekenmassage.
  • De eerste 6-8 weken kunt u uw hand nagenoeg niet inzetten voor dagelijkse bezigheden. U mag niet autorijden of fietsen. Ook is werken meestal niet goed mogelijk. De spalk mag niet nat worden. Doet u daarom uw hand in een plastic zak bij het douchen.
  • Na 6-8 weken mag u, in overleg met uw handtherapeut, de spalk af gaan bouwen. Eerst overdag, waarbij u de spalk blijft dragen in de nacht en tijdens risicovolle activiteiten.
  • Na ongeveer 8-12 weken mag u de spalk definitief af laten. In deze periode gaat u kracht opbouwen in uw hand en zijn dagelijkse activiteiten weer toegestaan. U mag weer autorijden en kunt uw werk weer hervatten.