Artrose pols (DRU gewricht)

Heeft u vragen over artrose in uw polsgewricht of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik regelmatig mensen met artrose in de pols. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is polsartrose DRU?

Polsartrose is slijtage van het kraakbeen in de pols, waardoor het polsgewricht minder beweeglijk wordt, maar ook pijnlijk en gezwollen kan zijn. De pols bestaat uit verschillende gewrichten. Zit de artrose in het gewricht tussen spaakbeen (radius) en ellepijp (ulna), dan spreken we van polsartrose in het distale radio-ulnaire gewricht, of kortweg DRU gewricht.

 

Wat is de oorzaak?

Het spaakbeen draait om de ellepijp heen en deze twee botten worden bij elkaar gehouden door banden (ligamenten). Deze banden kunnen beschadigd raken na een harde val of verkeerde draaiende beweging door bijvoorbeeld werk of sport. Hierdoor worden het spaakbeen en de ellepijp niet goed meer bij elkaar gehouden en kunnen ze abnormaal ten opzichte van elkaar bewegen. In een later stadium kan dan slijtage van het kraakbeen in dit gewricht ontstaan.  

 

Wat zijn de klachten bij een artrose pols (DRU gewricht)?

Door de slijtage van het kraakbeen in het DRU gewricht, komen de botuiteinden van ellepijp en spaakbeen tegen elkaar en dit veroorzaakt pijn. De pols is daardoor pijnlijk bij beweging en bij kracht zetten, vooral aan de pinkzijde. Met name draaien en optillen kunnen pijn doen. Ook kan de beweeglijkheid van de pols beperkt worden. U kunt daarbij een ‘klikkend’ gevoel ervaren. De pols kan ook gezwollen zijn. 

 

Diagnose

Samen bespreken we de ernst van uw klachten en ik zal uw pols zorgvuldig onderzoeken. Bij vermoeden van artrose in het DRU gewricht van de pols wordt altijd aanvullend röntgenonderzoek verricht en soms een MRI of CT scan.