Buigpeesletsel

Heeft u vragen over buigpeesletsel? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik veelvuldig mensen met een buigpeesletsel. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is buigpeesletsel?

Door elke vinger lopen aan de kant van de handpalm twee buigpezen; een oppervlakkige en een diepe buigpees. Beide pezen worden omgeven door een peeskoker. Om de vinger goed te kunnen buigen is het belangrijk dat de pezen ten opzichte van elkaar verschuiven, en dat ze soepel door de peeskoker kunnen glijden. Bij een buigpeesletsel is het mechanisme van bewegen en van glijden aangetast, bijvoorbeeld omdat een of meerdere pezen in uw hand doorgesneden zijn. Hierdoor kunt u uw vinger(s) niet meer goed buigen.

 

Wat is de oorzaak?

Buigpeesletsels komen vaak voor na een verwonding door glas of een mes. We noemen dat een ‘scherp’ peesletsel. Scherpe peesletsels komen het vaakst voor. Soms kan door een plotselinge ruk aan een krachtig gebogen vinger een ‘gesloten’ peesletsel ontstaan. Ook door reuma kunnen pezen beschadigen en een gesloten peesletsel veroorzaken.

 

Wat zijn de klachten?

Bij buigpeesletsel kunt u uw vinger(s) niet meer volledig of helemaal niet meer buigen.

 

"Pas als je je vinger niet meer goed kan bewegen, besef je pas echt hoeveel je je vingers nodig hebt en merk je de beperking goed. Ik vind het elke keer een uitdaging om mensen te helpen hun vingers weer maximaal te kunnen laten bewegen".

 

Diagnose

Het is voor mij belangrijk om te weten hoe de pees kapot is gegaan. Een doorgesneden pees is gemakkelijker te herstellen dan een doorgezaagde of gescheurde pees. Ik onderzoek of er pezen kapot zijn en zo ja, welke. Ook controleer ik de doorbloeding en het gevoel in de vinger nauwkeurig. Daarnaast kijk ik goed of de verwonding ook andere structuren beschadigd heeft, zoals andere pezen, zenuwen, het bot of gewrichten.