Nervus Interosseous Posterior Syndroom (beknelde handzenuw)

Heeft u vragen over het Nervus Interosseous Posterior Syndroom of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik geregeld mensen met een beknelde handzenuw. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is het nervus interosseous posterior syndroom?

De nervus interosseous posterior is een zenuw in de onderarm. Het is een tak van de nervus radialis, een grote armzenuw. Wanneer de nervus posterior interosseous bekneld raakt, kan dit een uitval geven van de strekfunctie van uw pols en vingers. In sommige gevallen is er ook pijn over de achterzijde van uw onderarm, in de buurt van uw elleboog. 

 

Wat is de oorzaak?

De beknelling van de zenuw kan veroorzaakt worden door peesachtige bindweefselverdikkingen of scherpe randjes van bepaalde spieren en bloedvaten. Overbelasting kan een rol spelen. Zo raakt de nervus interosseous posterior vaker bekneld bij mensen met een bepaald beroep dat herhalende bewegingen vraagt, zoals bij kappers.

 

Wat zijn de klachten?

Als u last heeft van het nervus interosseous posterior syndroom kunt u vage pijnklachten in het bovenste deel van de onderarm hebben, waarbij het kenmerkend is dat u uitval krijgt van de strekfunctie van uw pols en/of vingers. Hierdoor kunt u vooral uw vingers niet uitstrekken en mist u kracht. 

 

Diagnose

Samen bespreken we de ernst van uw klachten en ik zal uw pols zorgvuldig onderzoeken. Uw klachtenpatroon en lichamelijk onderzoek geven vaak al een vermoeden van het nervus interosseous posterior syndroom. Soms laat ik aanvullend een MRI-scan maken. Een elektrisch spieronderzoek (EMG) kan aantonen of het inderdaad om dit syndroom gaat. Dit onderzoek geeft echter niet altijd uitsluitsel.