Neuroom in de vinger

Heeft u vragen over een neuroom in uw vinger of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in de Bergman Kliniek behandel ik geregeld mensen met een neuroom. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is een neuroom?

Een neuroom in de vinger is een kleine, goedaardige woekering van zenuwweefsel die meestal ontstaat op een plaats waar een zenuw door een scherpe verwonding doorgesneden of beschadigd is. Op het beschadigde zenuwuiteinde ontstaat een kluwentje zenuwvezels dat vaak als een klein bobbeltje van enkele millimeters voelbaar is. Soms is het bobbeltje groter, zodat er uitwendig een zwelling zichtbaar is. 

 

Wat is de oorzaak van een neuroom?

Wanneer een zenuw wordt doorgesneden, gaan de beschadigde uiteinden weer uitgroeien om hun aansluiting te hervinden. Maar als ze daar geen duidelijke richting voor hebben, gaan de uitlopers alle kanten uitwaaieren: een kluwentje zenuwvezels dat een bobbeltje vormt. 

 

Wat zijn de klachten van een neuroom in de vinger?

Een neuroom is erg gevoelig voor druk en kou en kan dan heftige uitstralende pijn veroorzaken. Het kan ook lijken alsof er een elektrische stroom van uitgaat, waardoor u tintelingen in het uitstralingsgebied ervaart. 

 

Diagnose

Samen bespreken we de ernst van uw klachten en ik zal uw vinger zorgvuldig onderzoeken. Meestal is op grond van lichamelijk onderzoek duidelijk dat sprake is van een neuroom.