Cubital Tunnel Syndroom

Heeft u vragen over het cubital tunnel syndroom of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik veelvuldig mensen met dit syndroom. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is het cubital tunnel syndroom?

Een andere naam voor het cubital tunnel syndroom is “ulnarpathie ter hoogte van de elleboog”. Het is een beknelling van de zenuw (ulnaris) aan de achterzijde van de elleboog. De zenuw ligt vrij oppervlakkig en dit is merkbaar als we bijvoorbeeld onze elleboog stoten. Dit kan dan leiden tot het gevoel van het “telefoonbotje”; een korte, felle pijnscheut met uitstraling naar de hand. Bij het cubital tunnel syndroom is er sprake van een beklemming van deze zenuw.

 

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is een verhoogde druk of spanning op de zenuw. De zenuw en het weefsel rondom de zenuw raken dan geïrriteerd, waardoor klachten ontstaan. Er kan hierbij sprake zijn van:

  • Verhoogde uitwendige druk op de zenuw: bijvoorbeeld als u lange tijd aan de computer werkt waarbij de ellebogen op het bureau steunen of bij lange autoritten waarbij de elleboog op de deur van de auto steunt.
  • Te veel rek op de zenuw: dit kan ontstaan door langdurig de elleboog te buigen, bijvoorbeeld in uw slaap. Of bij het herhaaldelijk overstrekken van de zenuw, bijvoorbeeld tijdens werkzaamheden of sporten zoals gewichtheffen.
  • Verhoogde inwendige druk op de zenuw: de tunnel waar de zenuw doorheen loopt kan in aanleg te strak zijn, bijvoorbeeld een te strak gespannen ligament (bandje) of spier.
  • Diabetes of zwangerschap: er is een verhoogde kans op het ontwikkelen van het cubital tunnel syndroom bij mensen met diabetes of tijdens de zwangerschap. De vochthuishouding, die aangestuurd wordt door hormonen, heeft hier invloed op.

 

Wat zijn de klachten?

De klachten kunnen sterk wisselen. Er kan sprake zijn van pijn rond de elleboog en de onderarm. Vaak is er sprake van een doof gevoel en tintelingen in de pink en ringvinger. Daarnaast kan in de hand krachtsverlies ontstaan doordat de kleine handspiertjes zwakker worden. Niet alle klachten hoeven aanwezig te zijn.

 

Diagnose

Door lichamelijk onderzoek in combinatie met elektrisch spieronderzoek (EMG) en zo nodig met een echografie kan de diagnose van het cubital tunnel syndroom gesteld worden.