Ganglion vinger

Heeft u vragen over een ganglion vinger of wilt u op termijn het ganglion laten verwijderen? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik geregeld mensen met een ganglion vinger. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is een ganglion vinger?

Een ganglion in de vinger is een zwelling die vaak aan de basis van de vinger voorkomt. De zwelling wordt veroorzaakt door een slijmcyste: een holte gevuld met geleiachtig vocht.

 

Klachten bij een ganglion vinger

Een ganglion geeft niet altijd klachten. Het kan zijn dat u tintelingen in de vinger heeft wanneer het ganglion op de zenuw drukt. Wanneer het ganglion de buigpees in de vinger belemmert, kunt u last hebben van pijn of bewegingsbeperking van de vinger.

 

Wat is de oorzaak van een ganglion vinger?

Een ganglion kan plotseling ontstaan of zich in de loop van maanden ontwikkelen. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is, maar lokale irritatie lijkt een rol te spelen. De buigpezen in de vinger lopen door een soort tunnel, waarin ‘smeerolie’ (geleiachtig vocht) zit, die de pezen soepel laat bewegen. Wanneer er een klein gaatje ontstaat in de tunnel, komt deze gelei buiten de peestunnel en voel je een bobbeltje aan de handpalm zijde van je vinger.   

 

Diagnose

Een ganglion is goed te voelen als een kleine, stevige massa. Naast lichamelijk onderzoek is meestal geen aanvullend onderzoek nodig.