Artrose in het PT gewricht van de pols

Heeft u vragen over artrose in het PT gewricht van de pols of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik regelmatig mensen met artrose in de pols. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is PT artrose?

De pols bestaat uit verschillende gewrichten. Bij PT artrose (ook wel Piso-Triquetrale artrose genoemd) is het kraakbeen tussen twee handwortelbeentjes van de pols versleten, namelijk het kraakbeen tussen het erwtvormige bot (os pisiforme) en het driehoekige bot (os triquetrum). Deze twee botjes zitten aan de pinkzijde van de pols.

 

Wat is de oorzaak?

Meestal is de oorzaak van artrose normale slijtage die ontstaat bij het ouder worden. Overbelasting door werk of sport kan voor vervroegde slijtage zorgen. 

 

Wat zijn de klachten bij PT artrose?

Door de slijtage van het kraakbeen tussen het os pisiforme en os triquetrum, raken de botjes elkaar bij beweging, en dit veroorzaakt pijn en soms zwelling aan de pinkzijde van de pols. Bepaalde houdingen en bewegingen verergeren de pijn. Zo kan het pijnlijk zijn een vuist te maken of om op de hand te leunen.

 

Diagnose

Samen bespreken we de ernst van uw klachten en ik zal uw pols zorgvuldig onderzoeken. Vaak wordt aanvullend röntgenonderzoek verricht en soms een MRI of CT scan.