Reuma

Heeft u vragen over beperkingen in uw hand of pols door reuma of overweegt u op termijn een operatie? Als plastisch chirurg en handchirurg in de Bergman Kliniek behandel ik veelvuldig mensen met klachten in hun hand of pols door reuma. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de mogelijkheden en kan eventuele operaties voor u uitvoeren.

 

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam van ziekten die gewrichten en pezen aantasten door ontstekingen. Dit komt doordat het lichaam een afweerreactie (immuunreactie) op gang brengt tegen het normale, eigen lichaamsweefsel. Het lichaam valt als het ware zijn eigen gewrichten en pezen aan. Doordat de pezen en gewrichten beschadigen, kan zwelling, pijn en stijfheid in gewrichten en pezen ontstaan.

 

Wat is de oorzaak?

Het is nog niet bekend waardoor mensen reuma krijgen. Het lijkt er op dat reuma erfelijk is: mensen bij wie reuma in de familie voorkomt hebben meer kans om de ziekte te krijgen. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht spelen mogelijk ook een rol. Heeft u eenmaal een bepaalde vorm van reuma, dan is de kans echter niet groter dat u ook een andere vorm van reuma krijgt.

 

Wat zijn de klachten?

De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kunt u zich minder goed bewegen. Dit kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Ook kunt u moe of lusteloos worden van reuma. Klachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden.