Moedervlekken

Heeft u vragen over moedervlekken of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis verwijder ik regelmatig moedervlekken. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat zijn moedervlekken?

Moedervlekken zijn zichtbaar als bruine of zwarte vlekjes, meestal vlak, maar ook wel eens verheven of duidelijk bol of hobbelig. Het zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid en ze kunnen in grootte, vorm of kleur nogal van elkaar verschillen. De vorm en pigmentatie zijn regelmatig. Een onrustige moedervlek daarentegen is onregelmatiger van vorm en kleur (verschillende tinten bruin tot zwart naast elkaar in dezelfde moedervlek) en meestal is ook sprake van een roodachtige verkleuring.

 

Hoe ontstaan moedervlekken?

Een moedervlek is een onschuldige stoornis in de ontwikkeling van de huid. Soms is een moedervlek al bij de geboorte zichtbaar aanwezig, maar de meeste moedervlekken ontstaan tussen het derde en twintigste jaar. Het aantal moedervlekken wordt bepaald door erfelijke factoren en door de mate waarin de huid tijdens het leven aan zonlicht is blootgesteld. Vooral (overmatige) blootstelling aan de zon in de eerste 15 jaar van het leven is van belang bij de vorming van moedervlekken. 

 

Diagnose

Een goedaardige moedervlek hoeft niet behandeld te worden. Maar als u het cosmetisch storend vindt, kunt u de moedervlek laten verwijderen. Bij twijfel over de goedaardigheid van de moedervlek, kan er door middel van het nemen van een klein huidmonster (biopt) nader onderzoek worden gedaan, om de diagnose met meer zekerheid te kunnen stellen.