Melanoom

Heeft u vragen over een melanoom of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis behandel ik regelmatig mensen met melanoom. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Het kan overal ontstaan en kan zich soms snel verspreiden naar andere delen van het lichaam. Meestal ontstaat een melanoom in een ‘gave’ huid. Een melanoom herkent u als een sterk afwijkende moedervlek, of een nieuw ontstane moedervlek die verandert. Dit kan gepaard gaan met jeuken of bloeden van de moedervlek. Een melanoom kan zich ook ontwikkelen uit een bestaande moedervlek.

 

Wat is de oorzaak van een melanoom?

Melanoom is vaak het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling. Bescherming tegen overmatige blootstelling aan de zon (ook zonnebanken!) is daarom van groot belang. Vooral mensen met een licht huidtype, die veel aan zon zijn blootgesteld, kunnen een melanoom krijgen. 

 

Diagnose en behandeling

Bij vermoeden van melanoom wordt het afwijkende plekje helemaal weggenomen met nog 2 millimeter extra eromheen. Het weggesneden stukje weefsel (het biopt) wordt voor verder onderzoek opgestuurd naar de patholoog die het weefselstuk verder gaat beoordelen.