CRPS (dystrofie)

U heeft vragen over CRPS/dystrofie in de hand. Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik veelvuldig mensen met hand-pols problemen. De zeldzame aandoening en complicatie CRPS komt helaas voor. Ik informeer u dan ook graag over dit vervelende ziektebeeld.

 

Wat is CRPS of dystrofie?

Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) is een chronische pijnaandoening die soms als complicatie na een letsel of een operatie in een arm of been ontstaat. Een andere naam is dystrofie. De pijn bij CRPS is erg heftig en komt niet overeen met de ernst van het oorspronkelijke letsel. Bovendien blijft deze pijn veel te lang bestaan. Een lichte kneuzing van de hand kan bijvoorbeeld een ernstige vorm van dystrofie geven.

 

Wat is de oorzaak?

CRPS ontstaat vaak in reactie op een letsel, bijvoorbeeld een breuk of verstuiking, of een operatie. Meestal geneest zo’n letsel of operatiewond prima, maar soms komt het herstel niet goed op gang en ontspoort het in een abnormale ontstekingsreactie. CRPS treedt het meest op bij de arm of het been, maar het kan ook op andere plaatsen of op meerdere plaatsen tegelijk voorkomen.

 

Wat zijn de klachten?

De klachten van dystrofie in de hand beginnen meestal met abnormale pijn in de gewonde hand, vaak in combinatie met zwelling en overmatig zweten. Veranderingen in kleur en temperatuur van de huid komen voor: roodheid en warmte of juist blauw en koud. Andere symptomen die kunnen optreden zijn bewegingsbeperkingen, aanrakingspijn, verkramping van handen en voeten en veranderingen in haar- en nagelgroei.

 

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten, maar de klachten kunnen enorm verschillen. Een vroege diagnose verbetert het uiteindelijke resultaat.

Meer over de operatie ...