Mucoid cyste

U heeft vragen over een mucoïd cyste of u overweegt op termijn een ingreep. Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik veelvuldig mensen met een mucoïd cyste. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is een mucoïd cyste?

Een mucoïd cyste is een bobbeltje gevuld met gewrichtsvloeistof op het laatste kootje van de vinger of rond het nagelbed. Het is een ronde of ovale zwelling van 1 tot 15 mm groot en voelt elastisch aan. De cyste bevat een geleiachtige vloeistof die helder tot gelig van kleur is. Een cyste kan in één keer ontstaan of zich in enkele maanden ontwikkelen.

 

Wat is de oorzaak?

Een mucoïd cyste wordt waarschijnlijk veroorzaakt door slijtage van het onderliggende gewrichtje. Vaak zien we op een röntgenfoto een haakvormige afwijking in het gewricht, waardoor gewrichtsvloeistof naar het omliggende steunweefsel kan lekken. Deze vloeistof hoopt zich op vlak onder de huid en vormt zo een mucoïd cyste.

 

Wat zijn de klachten?

Naast cosmetische bezwaren kan een mucoïd cyste gevoelig zijn bij stoten en u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Het kan vervelend zijn als de geleiachtige vloeistof vrijkomt. Soms komt een ontsteking van de cyste of het onderliggende gewrichtje voor.

 

Diagnose

Naast lichamelijk onderzoek van de vinger is vaak geen aanvullend onderzoek nodig. In een aantal gevallen maken we een röntgenfoto. Op deze foto kunnen we afwijkingen zien die worden veroorzaakt door slijtage van het gewrichtje.