Botbreuk scaphoid polsbotje

Heeft u vragen over een botbreuk van het scaphoïd polsbotje of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in de Bergman Kliniek behandel ik regelmatig mensen met een gebroken scaphoïd botje. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is een botbreuk van het scaphoïd?

Een van de handwortelbeentjes in het polsgewricht is het scheepsvormige botje ofwel scaphoïd. Het is belangrijk voor de beweeglijkheid en stabiliteit van de pols. Helaas kan juist dit botje gemakkelijk breken bij een val op de uitgestrekte hand. 

 

Wat is de oorzaak?

Bij een val op een uitgestrekte hand kan het scheepsvormige botje makkelijk breken. Van alle handwortelbeentjes wordt dit botje het vaakst gebroken.

 

Wat zijn de klachten?

Een breuk in het scaphoïd polsbotje kan zwelling en pijn aan duimzijde van de pols veroorzaken. Als u op het kuiltje aan de onderkant van uw duim drukt, kan dit pijnlijk zijn. De klachten kunnen verergeren bij knijpbewegingen.

 

Diagnose

Tijdens een eerste bezoek bespreken we uw klachten en onderzoek ik uw pols. Bij vermoeden van een botbreuk in het scaphoïd wordt een röntgenfoto gemaakt, al kan het voorkomen dat de breuk niet te zien is op deze foto. Als een gewone röntgenfoto niet voldoende uitsluitsel geeft of het wel of niet gebroken is, dan maken we zo nodig een aanvullende CT-scan van de pols.