Intersectie syndroom (roeierspols)

Heeft u vragen over het intersectiesyndroom of roeierspols of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in de Bergman Kliniek behandel ik regelmatig mensen met het intersectie syndroom. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is het intersectie syndroom?

Het intersectiesyndroom is een pijnlijke ontsteking in de onderarm. De ontsteking wordt veroorzaakt door de wrijving die ontstaat op de plek waar vier onderarmspieren elkaar kruisen. 

 

Wat is de oorzaak?

Een paar centimeter boven het polsgewricht richting de elleboog kruisen twee strekspieren van de pols twee strekspieren van de duim. De pezen van deze spieren liggen hier vlak over elkaar heen. Als iemand vaak en met veel kracht de pols buigt en strekt, kunnen de pezen ontstoken raken. Door de ontsteking ontstaat er zwelling en pijn. De klachten worden veel gezien bij roeiers. Daarom heet het intersectie syndroom ook wel roeierspols. Maar ook bij andere sporten waarbij de polsen vaak gebogen en gestrekt worden, zoals gewichtheffen en turnen, is de kans groter om het intersectie syndroom te ontwikkelen. 

 

Wat zijn de klachten bij het intersectie syndroom?

Heeft u een ‘roeierspols’, dan kunt u pijn hebben in het midden van de bovenzijde van de pols of onderarm. Buigen, strekken of vastpakken van voorwerpen verergeren de pijn. Soms is de bovenzijde van de onderarm gezwollen. U kunt ook een krakend gevoel ervaren tijdens het strekken en buigen van de pols.        

  

Diagnose

Samen bespreken we de ernst van uw klachten en ik zal uw pols zorgvuldig onderzoeken.