Pronator Teres Syndroom (beknelde armzenuw)

Heeft u vragen over het pronator teres syndroom of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik geregeld mensen met een beknelde armzenuw. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is het pronator teres syndroom?

Het pronator teres syndroom ontstaat wanneer de mediale armzenuw beklemd raakt door extra druk van de pronator teres, een armspier. De pronator teres zorgt dat u uw handpalm naar binnen kunt draaien, bijvoorbeeld wanneer u typt. De mediale armzenuw (nervus medianus) loopt door of langs deze armspier.

 

Wat is de oorzaak?

Het pronator teres syndroom komt vaak voor bij mensen die regelmatig krachtige draaibewegingen met de arm maken, bijvoorbeeld voor het indraaien van schroeven. Door de overbelasting wordt de pronator spier dikker en steviger, en hierdoor kan de mediale zenuw die door deze spier loopt, beklemd raken.

 

Wat zijn de klachten?

Bij het pronator syndroom kunt u pijn hebben aan de palmzijde van de onderarm en een verminderd gevoel in de arm en in het gebied van de duimmuis. U kunt ook verminderd gevoel of tintelingen ervaren in de duim, de wijsvinger, de middelvinger en de ringvinger. Ook komt het vaak voor dat de kracht in de duim minder is.

 

Diagnose

Samen bespreken we de ernst van uw klachten en ik zal uw pols zorgvuldig onderzoeken. Bij lichamelijk onderzoek zal ik kijken of de klachten toenemen bij het aanspannen van de pronator teres. Ook zal ik onderzoeken of de plek waar de zenuw beklemd kan zitten pijnlijk is. Vaak voelt u tintelingen in de arm bij een korte tik op de arm.