Bovenooglidcorrectie

Heeft u vragen over een bovenooglidcorrectie of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis behandel ik veelvuldig mensen met een bovenooglidcorrectie. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is een bovenooglidcorrectie?

Een vermoeid uiterlijk, een sombere blik en hangende oogleden zijn veelgehoorde klachten van mensen die een bovenooglidcorrectie overwegen. Bij een bovenooglidcorrectie wordt een teveel aan huid en vet rondom de ogen weggenomen, zodat de ogen een frissere en jeugdiger uitstraling krijgen.

 

Wat is de oorzaak?

Niet iedere ooglidcorrectie is hetzelfde. Het is daarom belangrijk om de achterliggende oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vaak is alleen een slapper geworden en uitgerekte huid van het bovenooglid de oorzaak. Een andere oorzaak is dat de huid op de wimpers rust of zelfs over de wimpers heen hangt. Soms is sprake van het uitpuilen van vet uit de oogkas. In andere gevallen speelt een verminderde functie van de hefspier van het ooglid een rol. Tot slot heeft de positie van de wenkbrauw een effect op het ooglid en kan (mede) de oorzaak zijn van uw klachten.

 

Wat zijn de klachten?

De wens tot een bovenooglidcorrectie is soms vanwege functionele klachten, soms vanwege cosmetische bezwaren. Meestal gaat het om een combinatie.

Naarmate u ouder wordt, kan een huidoverschot van de bovenoogleden ontstaan, een gordijntje dat in de loop van de dag steeds verder zakt. Hierdoor kunt u het gevoel hebben dat u het voorhoofd en de wenkbrauwen voortdurend omhoog moet trekken. Dat geeft een zwaar of vermoeid gevoel van de ogen of het voorhoofd en kan tot hoofdpijn leiden. Sommige mensen kunnen door ‘het gordijntje’ niet goed zien als ze bijvoorbeeld autorijden of achter de computer moeten werken.

 

Het kan ook zijn dat het huidoverschot bij uw oogleden u een verouderd en vermoeid uiterlijk geeft. Een ooglidcorrectie biedt vrij eenvoudig uitkomst om zowel cosmetische als lichamelijke klachten te verbeteren.

 

Voor de behandeling

Tijdens het eerste gesprek bespreken we uitgebreid uw verwachtingen en wensen. Vervolgens zal ik de oogleden onderzoeken en de mogelijkheden met u bespreken. Op die manier krijgt u een goed beeld wat een bovenooglidcorrectie voor u kan betekenen en zorgen we samen dat het optimale resultaat bereikt wordt.

 

Ik vind het belangrijk goed te kijken naar de ogen en het gebied rondom de ogen, omdat soms beter een andere ingreep kan worden gedaan, zoals een wenkbrauwlift of een voorhoofdslift. Soms kan voor een beter resultaat ook een extra ingreep worden toegevoegd, zoals het verwijderen van een deel van de fronsspier via hetzelfde litteken. Samen met u bespreek ik de voor- en nadelen van de ingreep. Aarzelt u niet om tijdens het gesprek vragen te stellen.