Glomus tumor

Heeft u vragen over een glomus tumor of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik geregeld mensen met een glomus tumor. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is een glomus tumor?

Een glomus tumor is een goedaardige tumor aan een vingertop, vaak onder de nagel, soms aan de zijkant van de vingertop. De oorsprong van de tumor zit in het glomuslichaampje die zich in de vingertoppen bevindt. Glomuslichaampjes regelen de temperatuur en de doorbloeding van de vingers.

 

Wat is de oorzaak?

Bij een glomus tumor zijn cellen in een glomuslichaam ongecontroleerd gaan groeien, waarbij een blauwrood gekleurde tumor ontstaat. Wat die ongecontroleerde groei triggert, is niet duidelijk.

 

Wat zijn de klachten van een glomus tumor?

Een glomus tumor is en blijft over het algemeen klein, maar is wel erg pijnlijk. Pijn zit vooral in de top van de vinger en dan meestal onder de nagel, en treedt vooral op bij temperatuurswisselingen. Maar ook lichte druk kan heftige pijn veroorzaken.

 

Diagnose

Vaak is lichamelijk onderzoek voldoende om de diagnose te stellen. In enkele gevallen wordt een MRI gemaakt, al zijn heel kleine glomus tumoren hierop niet zichtbaar.