Enchondroom

Heeft u vragen over een enchondroom in uw hand of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik geregeld mensen met een enchondroom in de hand. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is een enchondroom?

Een enchondroom is een goedaardige cyste die in de binnenkant van de botten zit, in het beenmerg. Naast een goedaardige cyste wordt een enchondroom wordt ook wel omschreven als een goedaardige bottumor. Voor de duidelijkheid, een tumor is niets anders dan een zwelling; een zwelling of tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn, maar een enchondroom is nadrukkelijk een goedaardige tumor. Dit is de meest voorkomende vorm van een bottumor in de hand. De precieze oorzaak is onbekend. 

 

Wat zijn de klachten van een enchondroom in de hand?

Mogelijke klachten van een enchondroom zijn zwelling en/of pijn van de vinger. Een enchondroom geeft echter lang niet altijd klachten. Omdat een enchondroom het bot kan verzwakken van binnenuit, kan het uiteindelijk een botbreuk veroorzaken, en dan bij toeval op een röntgenfoto gevonden worden. Omdat het bot langzaamaan steeds zwakker wordt, kan een botbreuk bij een onderliggend enchondroom spontaan ontstaan bij een simpel tikje of na iets stevig vastpakken. 

 

Diagnose

Tijdens lichamelijk onderzoek bij klachten kan de diagnose gesteld worden. Soms pas na onderzoek bij een breuk in de hand. Aanvullend wordt er een röntgenfoto gemaakt. Eventueel wordt er een CT-scan gemaakt om de uitbreiding van het enchondroom beter te beoordelen.