Ooglid ptosis (hangend bovenooglid)

Heeft u vragen over hangend bovenooglid of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis behandel ik regelmatig mensen met een ooglid ptosis. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is een ooglid ptosis?

Ptosis is een ander woord voor hangend bovenooglid. Bij ptosis hangt het bovenooglid lager dan normaal omdat de spier die het bovenooglid omhoogtrekt niet goed functioneert. Hierdoor is maar een klein deel van het oog te zien. Vaak ontstaat ptosis op latere leeftijd, soms is het aangeboren. Van de mensen met ptosis heeft 80% het aan één oog en 20% aan beide ogen.

 

Wat zijn de klachten?

Omdat het bovenooglid lager hangt dan normaal en vaak over de pupil valt, kan het zicht belemmerd worden. Het bovenooglid zit met name in de weg bij het naar boven kijken. Mensen met deze klacht hebben daarom vaak de neiging het hoofd achterover te kantelen om het kijken te vergemakkelijken. 

 

Daarnaast kunnen hangende bovenoogleden een vermoeid uiterlijk geven, wat hinderlijk kan zijn. Een ooglid ptosis-correctie biedt vrij eenvoudig uitkomst om zowel cosmetische als lichamelijke klachten te verbeteren. 

 

Wat is de oorzaak?

Normaal gesproken zorgt de zogenaamde levatorspier dat het bovenooglid geopend kan worden. Deze spier loopt vanuit de top van de oogkas naar het ooglid en trekt het bovenooglid omhoog. Ptosis ontstaat als de levatorspier niet goed meer werkt. Dit kan komen doordat de spier loslaat van het ooglid (bijvoorbeeld na een operatie of oogontsteking) of als het pezige deel van de spier uitgerekt raakt door veroudering van het weefsel. Ptosis kan ook ontstaan bij een spierziekte of na een beroerte. Dit komt echter niet vaak voor. Bij aangeboren ptosis is de levatorspier meestal niet goed ontwikkeld.

 

Gesprek op polikliniek

Tijdens het eerste gesprek bespreken we uitgebreid uw verwachtingen en wensen. Het beeld van hangende oogleden kan ook door andere oogafwijkingen veroorzaakt worden, zoals een huidoverschot van de bovenste oogleden. Daarom zal ik uw oogleden onderzoeken en de mogelijkheden met u bespreken. Op die manier krijgt u een goed beeld wat een ooglid ptosiscorrectie voor u kan betekenen en zorgen we samen dat het optimale resultaat bereikt wordt. Samen met u bespreek ik de voor- en nadelen van de ingreep. Aarzelt u niet om tijdens het gesprek vragen te stellen.