Midcarpale instabiliteit in de pols

Heeft u vragen over midcarpale instabiliteit? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik geregeld mensen met midcarpale instabiliteit. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is midcarpale instabiliteit?

De pols is een ingewikkeld gewricht dat uit 8 polsbotjes (de handwortelbeentjes), 26 gewrichtsbandje en 23 pezen. Bij het bewegen van de pols volgen de 8 polsbotjes een ingewikkeld, maar vast bewegingspatroon. Bij midcarpale instabiliteit zijn de bandjes in het polsgewricht zwak, zodat de botjes in de pols minder goed op hun plek worden gehouden. Hierdoor zit er meer beweeglijkheid ofwel laxiteit tussen de botjes onderling en kan de polsbeweging verstoord raken en pijn veroorzaken.

 

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van midcarpale instabiliteit is niet duidelijk. Het komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen die in de aanleg van hun pols wat slappe (hyperlaxe) gewrichtsbanden hebben. In enkele gevallen is sprake van een specifieke bindweefselaandoening die deze hyperbeweeglijkheid kan geven, zoals de ziekte van Ehlers-Danlos.

 

Wat zijn de klachten?

Midcarpale instabiliteit geeft pijnklachten ter plaatse van de handwortelbeentjes aan de rugzijde van de hand. Uw hand is minder belastbaar en heeft een verminderde kracht. Soms voelt u iets verschieten in de pols of heeft u het idee dat uw pols blokkeert. Doordat de botjes onderling beweeglijker zijn, kan door irritatie rondom het polsgewricht gemakkelijk een polsganglion (cyste) ontstaan. Deze is aan de buitenkant van uw pols aan de rugzijde zichtbaar.

 

Diagnose

Midcarpale instabiliteit wordt vastgesteld door middel van lichamelijk onderzoek door een handchirurg.