Borstverkleining

Heeft u vragen over een borstverkleining of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis help ik geregeld vrouwen die een borstverkleining willen. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Waarom een borstverkleining?

Een wens voor een borstverkleining kan zowel medische redenen hebben als cosmetisch van aard zijn. Veel mensen die bij mij komen voor een borstverkleining hebben last van nek- en rugklachten door hun borstgrootte. Een andere reden is dat ze hun borsten niet mooi vinden en niet bij hun lichaam vinden passen. Grote, zware borsten kunnen irritatie van de huid onder de borsten (smetten en eczeem) veroorzaken en kunnen een belemmering zijn om te sporten of onzeker maken. Een borstverkleining is dan erg begrijpelijk en kan in al deze gevallen uitkomst bieden.

 

“Een vrouw die al jarenlang last heeft van nekklachten of smetplekken door haar zware borsten, een vrouw die last heeft van schaamte voor haar borsten: om die vrouwen te helpen zich fijner te voelen met hun lijf, daar zet ik me graag met alle kundigheid voor in”.

 

Wat is een borstverkleining?

Bij een borstverkleining wordt een deel van het borstklierweefsel en de huid verwijderd, en de tepelhof verkleind en verplaatst. Zo worden twee nieuwe, kleinere en stevigere borsten gevormd.

Figuur 1

Dit is het ankervorminge patroon ofwel Wise methode. Op deze manier wordt uw borst voor de operatie afgetekend en het blauw gearceerde deel op de illustratie is het deel van het borstklierweefsel wat wordt verwijderd.


Figuur 2

Tijdens de operatie wordt de tepel omhoog verplaatst/ gelift. De tepel zit in de diepte en aan de bovenzijde nog vast, via deze delen krijgen de tepel zijn doorbloeding.


Figuur 3

De littekens die na een borstverkleining ontstaan bij het ankervorminge patroon, ofwel de Wise-methode.


Figuur 4

Dit is het sleutelgat patroon, ofwel verticale methode om de borst te verkleinen. Deze methode is vooral geschikt voor borsten die weinig verkleining nodig hebben. Het blauw gearceerde deel op de illustratie is het klierweefsel wat wordt verwijderd.