Behandeling borstverkleining
Voor de behandeling
Tijdens een eerste consult bespreek ik met u uw wensen en verwachtingen: waar heeft u last van, waar bent u niet tevreden over, welke cup grootte zou u het liefst willen? Ik geef aan welke mogelijkheden er zijn, welk resultaat u mag verwachten en of dat aan uw verwachtingen kan voldoen. Misschien blijkt dat een combinatie met een andere behandelmethode een betere keus is.
De belangrijkste voorwaarde voor een borstverkleining is dat de borsten volledig volgroeid zijn. Als u nog een zwangerschapswens heeft, raad ik aan om een borstverkleining uit te stellen tot ruim na de bevalling. Borsten veranderen namelijk onder invloed van zwangerschap. Bovendien is het niet zeker of u na een borstverkleining borstvoeding kunt geven, omdat bij een borstverkleining ook melkklierweefsel wordt weggenomen. Het is overigens goed u te realiseren dat ook na een borstverkleining uw borsten in de loop van de tijd weer kunnen veranderen door gewichtsschommelingen of veranderingen in hormoonhuishouding.
Ik vraag bij een eerste gesprek ook naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bepaalde bloedverdunnende medicijnen bijvoorbeeld moet u minimaal 5 dagen voor de operatie stoppen.
Het kan zijn dat u eerst moet afvallen voordat een borstverkleining kan plaatsvinden. Verzekeraars vragen voor vergoeding van deze ingreep namelijk een BMI (Body Mass Index) van minder dan 30, waarna dit gewicht minimaal één jaar stabiel moet blijven. Ik vind het belangrijk om rustig de tijd te nemen voor uw vragen en verwachtingen en om voor- en nadelen en eventuele risico’s met u te bespreken. Zo krijgt u een duidelijk en eerlijk beeld wat een borstverkleining voor u kan betekenen.
De operatie
Op de dag van de borstverkleining komt u naar het ziekenhuis. De operatie vindt plaats onder algehele verdoving en duurt 1,5 tot 2 uur. Tijdens de operatie wordt een deel van het borstklierweefsel en huid verwijderd (zie figuur 1). Door onderhuidse verplaatsing van vet en borstklierweefsel wordt een nieuw, kleiner model borst gevormd. Ook wordt de tepel verplaatst (zie figuur 2). Rond de beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan en komt er een litteken in verticale richting tussen de tepelhof en de plooi onder de borst, in de meeste gevallen komt er ook in de huidplooi onder de borst een litteken in horizontale richting, dit geeft een ankervormig litteken (zie figuur 3) en wordt ook wel de Wise-methode genoemd. Ik zal voor de operatie met u bespreken welke techniek ik zal gebruiken en waar de littekens precies komen, in enkele gevallen is het horizontale litteken niet nodig. Dit is de verticale- ofwel sleutelgat techniek en is meer geschikt voor borsten die een klein beetje verkleind worden (zie figuur 4).
De hechtingen zijn onderhuids en oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden. Na de operatie zitten over de littekens hypoallergene pleisters die u kunt laten zitten tot de eerste poliklinische afspraak na 2 weken en krijgt u een (sport)beha aan.