Nervus Interosseous Anterior Syndroom (beknelde handzenuw)

Heeft u vragen over het Nervus Interosseous Anterior Syndroom of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik geregeld mensen met een beknelde handzenuw. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is het Nervus Interosseous Anterior Syndroom?

De nervus interosseous anterior is een zenuw in de onderarm. Het is een tak van de nervus medianus, een grote armzenuw. Wanneer de nervus anterior interosseous bekneld raakt, kan het lastiger zijn om de kootjes van de duim en wijsvinger goed te buigen. Ook kan er pijn ontstaan in de onderarm. 

 

Wat is de oorzaak?

De nervus interosseous anterior kan bekneld raken door:

·      druk van de peesbladen

·      druk van een spier in de onderarm

·      aangeboren afwijkingen

·      een botbreuk

 

Wat zijn de klachten?

Als u last heeft van het anterior interosseous syndroom kunt u niet meer het OK-teken tussen duim en wijsvinger maken. Het gevoel in uw vingers is overigens gewoon normaal. Sommige mensen hebben vage pijnklachten in het bovenste deel van de onderarm. 

 

Diagnose

Uw klachtenpatroon en lichamelijk onderzoek geven vaak al een vermoeden op het nervus interosseous anterior syndroom. Een elektrisch spieronderzoek (EMG) kan aantonen of het inderdaad om dit syndroom gaat. Dit onderzoek geeft echter niet altijd uitsluitsel.