Lentigo maligna

Heeft u vragen over de huidafwijking lentigo maligna in uw gezicht of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis behandel ik regelmatig mensen met lentigo maligna. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is lentigo maligna?

De huidafwijking lentigo maligna is een langzaam groeiende, grillig gevormde, onregelmatig bruin tot zwart gekleurde vlek. De randen zijn meestal onscherp begrensd. Het komt met name voor op het gezicht (vooral de wangen), maar ook op andere zon beschenen delen van het lichaam (bijv. onderarmen). De grootte van de vlek varieert, maar is vaak groter dan 1 cm in doorsnede. Lentigo maligna geeft normaal gesproken geen klachten, maar soms is er lichte jeuk. Een lentigo maligna kan overgaan in een kwaadaardig melanoom, een gevaarlijke vorm van huidkanker. Dat is ook de reden waarom altijd geprobeerd wordt om lentigo maligna plekken te verwijderen.

 

Wat is de oorzaak van lentigo maligna?

Lentigo maligna is vaak het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling. Bescherming tegen overmatige blootstelling aan de zon (ook zonnebanken!) is daarom van groot belang. Vooral ouderen met een licht huidtype, die veel aan zon zijn blootgesteld, kunnen een lentigo maligna krijgen. 

 

Diagnose

Bij vermoeden van lentigo maligna wordt de plek nauwkeurig bekeken en meestal wordt er een biopsie genomen. Hierbij wordt een stukje weefsel (het biopt) weggenomen en voor verder onderzoek opgestuurd naar de patholoog die het weefselstuk verder gaat beoordelen.