SL ligament ruptuur van de pols: gescheurd polsbandje

U heeft vragen over een SL ligament ruptuur of u overweegt op termijn een ingreep. Als plastisch chirurg en handchirurg iin de Bergman Kliniek behandel ik veelvuldig mensen met een SL ligament ruptuur. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is een SL ligament ruptuur?

Het polsgewricht bestaat uit acht kleine botjes die met bandjes (ligamenten) met elkaar verbonden zijn. Tussen twee van die botjes, het maanvormig bot (lunatum) en het bootvormig bot (scaphoid), zit het scapholunaire ligament (SL). Bij een SL ligament ruptuur is dit bandje gescheurd. Hierdoor kan het polsgewricht pijnlijk worden en bewegen de polsbotjes niet meer goed. Deze abnormale beweging zorgt voor versnelde slijtage van de pols, die binnen enkele jaren kan optreden.

 

Wat is de oorzaak van een gescheurd polsbandje?

Het SL bandje kan scheuren door een val op de gestrekte pols of bij een gebroken pols.

 

Wat zijn de klachten?

Patiënten hebben direct na het ongeval pijn aan de duim-/ bovenzijde van de pols. De pols is gezwollen, wat stijver en soms is een klik voelbaar in de pols. Aanhoudende pijnklachten kunnen wijzen op een scheur van het SL bandje. De pols wordt dan verder onderzocht met bijvoorbeeld extra röntgenfoto’s of een kijkoperatie.

Het kan ook zijn dat de pijn soms met rust verdwijnt, maar vervolgens veel later weer terug komt. Dit kan pas jaren later zijn. Deze pijn wordt veroorzaakt door artrose. De polsbotjes hebben dan langdurig verkeerd bewogen en zijn daardoor versleten.

 

Diagnose

Direct na het letsel is vaak niets te zien op de röntgenfoto's. Bij lichamelijk onderzoek van de hand is de pols bij een scheur van de SL band ter hoogte van het scheepsvormig bot pijnlijk, met name bij opdrukken, belasten en wringen. Vaak is er ook een hoorbare en voelbare klik in de pols aanwezig.

 

Als de pols ondanks rust pijnlijk blijft, is verder onderzoek door een handchirurg nodig. Nieuwe foto's en/of een kijkoperatie kunnen nodig zijn om de diagnose te stellen. Op gewone röntgenfoto’s is het bandletsel alleen vast te stellen als het bootvormig en maanvormig botje verschoven zijn of als er afwijkingen door artrose zijn. Vaak maken we een röntgenfoto van beide polsen terwijl u in een handdoek knijpt. De afstand tussen het bootvormig en maanvormig beentje wordt door het knijpen vergroot. Vergelijking van die afstand in de gezonde pols met die in de aangedane pols geeft dan duidelijkheid of sprake is van bandletsel. Vermoeden we een SL-bandletsel terwijl de röntgenfoto’s normaal zijn, dan is een kijkoperatie een volgende stap.