Reusceltumor

Heeft u vragen over een reusceltumor in uw hand of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik vaak mensen met een reusceltumor. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is een reusceltumor?

Een reusceltumor is een zeldzame, goedaardige tumor. De tumor gaat vaak van het gewrichtskapsel uit en bestaat uit slijmvlies. Het bekleedt gewrichtsholten en de scheden rondom pezen en slijmbeurzen. De tumor bestaat uit grote cellen, de zogenoemde reuscellen. Hoewel het een goedaardige tumor is, kan het zich vrij agressief gedragen. Het groeit namelijk overal tussendoor, als een soort onkruid. Hierdoor kan het structuren zoals pezen, ligamenten van gewrichten en uiteindelijk het gewricht en zelfs het bot aantasten. Zover komt het in de hand meestal niet: omdat in de hand niet zoveel ruimte zit, komen mensen relatief snel naar de arts als er een zwelling zit en voorkomt vroeg ingrijpen verdere uitgroei van de tumor. 

 

Wat zijn de klachten?

Een reusceltumor hoeft geen klachten te geven, behalve een merkbare zwelling in de hand. Als de zwelling zich vlakbij een gewricht bevindt, kunnen klachten als pijn en bewegingsbeperking optreden. 

 

Diagnose

Tijdens lichamelijk onderzoek bij klachten kan de diagnose vaak al gesteld worden. De behandeling van een zwelling in de hand bestaat doorgaans uit het wegsnijden van de zwelling. Tijdens de ingreep kunnen we uiteindelijk vaak al zien of het daadwerkelijk om een reusceltumor gaat. Echter de definitieve diagnose stelt de patholoog, die dit onder de microscoop kan vaststellen.