Vinger uit de kom

Heeft u vragen over een vinger uit de kom of wilt u weten hoe het behandeld wordt? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik geregeld mensen die een vinger uit de kom hebben. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de behandeling en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is ‘een vinger uit de kom’?

Elk vingergewricht kan door een ongelukkige val ‘uit de kom’ schieten. De gewrichtsuiteinden, de vingerkootjes, staan dan niet meer op de juiste manier tegenover elkaar. Vooral het middelste vingergewrichtje is hier gevoelig voor.

 

Wat is de oorzaak?

Een vinger uit de kom wordt vaak veroorzaakt doordat er veel kracht in de lengterichting van de vinger komt, wanneer die zich in uitgestrekte positie bevindt. Bijvoorbeeld bij balsporten waarbij de bal de top van de vinger raakt, of bij een val die opgevangen wordt door de hand met uitgestrekte vingers. Ook een plotselinge ruk aan een van de vingers kan de vinger uit de kom trekken.

 

Wat zijn de klachten?

Na de val is de vinger pijnlijk, zowel in rust als bij buigen of strekken, en zwelt het gewricht dat uit de kom is geschoten op. Als de vingerkootjes helemaal naast elkaar staan, ziet de vinger er vervormd uit.

 

Diagnose

Wanneer een vinger uit de kom schiet, kan dat op verschillende manieren schade aanrichten: gewrichtsbanden kunnen uitrekken, gedeeltelijk of helemaal afscheuren, en er kan een botfragment afscheuren. Als de vinger nog uit de kom staat, kan deze meestal onder lokale verdoving zonder operatie weer voorzichtig op zijn plek worden gezet. Een röntgenfoto wordt gemaakt om te kijken of er een botfragment is afgescheurd. Dit kan namelijk invloed hebben op de behandeling. Vervolgens onderzoek ik uw vinger nauwkeurig, vooral de stabiliteit van het gewricht.