Triggerfinger

U heeft vragen over een triggerfinger of u overweegt op termijn een ingreep. Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik veelvuldig mensen met een triggerfinger. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is een triggerfinger?

Een triggerfinger wordt ook wel ‘haperende vinger’, ‘hokkende vinger’ of ‘springvinger’ genoemd. Bij een triggerfinger hapert de vinger bij het buigen of komt deze vast te zitten, waarna de vinger met een gevoelige knak weer gestrekt kan worden.

 

Wat is de oorzaak?

In elke vinger en in de duim lopen de buigpezen aan de handpalmzijde door een peeskoker. Bij een triggerfinger raakt de pees of peeskoker geïrriteerd. Hierdoor glijden de pezen niet meer soepel door de peeskoker en ontstaat een verdikking van de pees of van de peeskoker (zie figuur 1). Overbelasting van de hand kan een oorzaak zijn, maar in de meeste gevallen is de oorzaak onbekend. Mensen met suikerziekte of reuma zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van triggerfingers.

 

Wat zijn de klachten?

Een triggerfinger begint vaak met een lichte pijn of irriterend gevoel bij het buigen van de vinger of duim. Bij toename van de klachten ontstaat het typisch haperen van de vinger of duim met een drukpijnlijke verdikking in de handpalm. In het uiterste geval kan de vinger volledig vast komen te zitten.

Figuur 1 Triggerfinger door verdikking pees(koker)


Figuur 2 Geopende peeskoker (A1 pulley) na de operatie