Botbreuk vinger

Heeft u vragen over een gebroken vinger of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik geregeld mensen met een gebroken vinger. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is een gebroken vinger?

Bij een gebroken vinger is sprake van een breuk in een vingerkootje. Soms is het duidelijk dat een vinger gebroken is, door de pijn, het type ongeval, zwelling of scheefstand. Maar soms is de breuk subtiel en kan dan eerder lijken op een kneuzing. Een gebroken vinger kan gemakkelijk langdurige of zelfs blijvende stijfheid veroorzaken met een flinke functiebeperking.

 

Klachten bij een gebroken vinger

Als u een gebroken vinger heeft, merkt u dat aan pijn en zwelling in de vinger. Het kan ook zijn dat de vinger scheef staat, of dat u de vinger niet meer goed kan bewegen.

 

Wat is de oorzaak van een gebroken vinger?

De oorzaak van een botbreuk is vrijwel altijd een ongeval, meestal een harde klap tegen uw hand. Maar ook een ongelukkig stootje tegen uw vingers of ergens plotseling achter blijven haken, kan al een stukje botweefsel doen afbreken.

 

Diagnose

Samen bespreken we de ernst van uw klachten en ik zal uw hand en vingers onderzoeken om de stand, stabiliteit en gevoel te beoordelen, en om uit te sluiten dat er behalve de botbreuk nog andere verwondingen zijn. Wanneer het vermoeden van een breuk bestaat, laat ik een röntgenfoto maken.