Carpaal Tunnel Syndroom

Heeft u vragen over het carpaal tunnel syndroom of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik veelvuldig mensen met dit syndroom. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Het carpaal tunnel syndroom ontstaat door beknelling van een belangrijke zenuw (de nervus medianus) ter hoogte van de pols aan de handpalmzijde. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan in de hand en vingers: tintelingen, een zwaar gevoel, doofheid van de vingertoppen, pijn en/of verminderde kracht.

 

Wat is de oorzaak?

De carpale tunnel is een nauwe koker in de pols die aan de onderzijde en zijkanten wordt gevormd door polsbotjes en een stugge band aan de handpalmzijde (zie figuur). In deze koker bevinden zich de zenuw en de buigpezen van de vingers. Door zwelling van bindweefsel in de tunnel ontstaat er een te hoge druk op de zenuw, waardoor klachten ontstaan.

Bij de zwelling van het bindweefsel kunnen hormonen een rol spelen, zoals tijdens de zwangerschap, de overgang, bij mensen met een minder goed werkende schildklier, bij reuma of bij mensen met suikerziekte. Ook kan de oorzaak liggen in overbelasting of ontwrichting van de pols. Een combinatie van deze oorzaken is mogelijk. Het komt vaak voor dat de oorzaak van het zwellende bindweefsel onbekend blijft.

 

Wat zijn de klachten?

De aard van de klachten verschilt van persoon tot persoon. U kunt last krijgen van de volgende klachten in de hand en vingers: tintelingen, een zwaar gevoel, doofheid in de vingertoppen, pijn en/of verminderde kracht. Vaak wordt men in de nacht wakker van de klachten en helpt het om even met de handen te wapperen. De klachten kunnen ook overdag opspelen; bijvoorbeeld tijdens het vasthouden van de telefoon of tijdens het fietsen.

 

Diagnose

Op basis van uw verhaal kan de diagnose meestal direct gesteld worden. Om de diagnose te bevestigen of om andere oorzaken van de klachten uit te sluiten, kan een zenuwonderzoek (EMG) of echografie verricht worden bij de neuroloog.


Download: Richtlijn Carpaal Tunnel Syndroom (PDF)

De carpale tunnel met de nervus medianus