Artrose pols (SLAC/ SNAC wrist)

Heeft u vragen over artrose in uw pols of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik regelmatig mensen met artrose aan de pols. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is een artrose pols (SLAC/SNAC wrist)?

SNAC (Scaphoid Non-union Advanced Collaps) en SLAC (Scapho-Lunate Advanced Collaps) zijn twee aandoeningen aan de duimzijde van de pols. Beide aandoeningen leiden tot artrose - slijtage - in het polsgewricht. Het verschil tussen de twee aandoeningen zit in de oorzaak: 

-      bij SNAC een breuk in het scheepsvormig bot (os scaphoid)

-      bij SLAC een scheur in een ligament (bandje) tussen twee polsbotjes (os scaphoid en het os lunatum). 

Zowel de breuk in het botje als de scheur in het ligament zorgen, als het niet goed hersteld is, dat de polsbotjes niet meer goed ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Dit leidt tot versnelde slijtage van het kraakbeen in de pols. 

 

Wat is de oorzaak van een artrose pols?

Een val op de uitgestrekte handen kan leiden tot een breuk in het scheepsvormig bot in het polsgewricht (os scaphoid). Als deze breuk niet goed herkend en behandeld wordt, zullen de handwortelbeentjes abnormaal ten opzichte van elkaar bewegen. Hierdoor ontstaat in een later stadium slijtage van het kraakbeen in de pols (=SNAC).

 

Een val of ongeluk kan ook zorgen voor een scheur in het ligament tussen het maanvormige bot (os lunatum) en het scheepvormige bot (os scaphoid), de SL ligament ruptuur. Als deze gescheurde band niet goed hersteld wordt, zullen de handwortelbeentjes abnormaal ten opzichte van elkaar bewegen. Hierdoor ontstaat in een later stadium slijtage van het kraakbeen in de pols (=SLAC). 

 

Wat zijn de klachten van een artrose pols?

De slijtage zorgt voor pijn aan de duimzijde en achterzijde van de pols. Ook kan de slijtage leiden tot stijfheid van de pols, waardoor u wordt beperkt in het normaal gebruiken van uw pols. 

 

Diagnose

Samen bespreken we de ernst van uw klachten en ik zal uw pols zorgvuldig onderzoeken. Bij vermoeden van een SNAC/SLAC pols wordt altijd aanvullend röntgenonderzoek verricht en soms een MRI of CT scan.