Behandeling artrose pols (SLAC/ SNAC wrist)

Behandeling van artrose in de pols door SLAC of SNAC hangt af van de ernst van de klachten:

 

Bij geringe klachten waarbij de pijnklachten goed te dragen zijn, kan gekozen worden voor een niet-operatieve behandeling met advies van de handtherapeut en/of spalktherapie voor relatieve rust, zodat het versleten gewricht niet meer maximaal belast wordt. De slijtage zal zich echter voortzetten. Door te wachten is het mogelijk dat de slijtage zich uitbreidt, waardoor sommige operatieve behandelingen niet meer mogelijk zijn. Dit is echter geen reden om dan toch te opereren zolang de pijnklachten aan uw pols nog dragelijk zijn. De overwegingen om wel of niet te opereren zijn per persoon verschillend, waarbij uw activiteiten zoals hobby’s en uw werkzame leven van grote invloed zijn. 

 

Afhankelijk van de ernst van de slijtage zijn verschillende operatieve behandelingen mogelijk voor SLAC/SNAC. Ik zal met u de mogelijkheden doornemen en met u overleggen wat voor u het meest geschikt is. Alle behandelingen gebeuren in dagbehandeling onder algehele narcose of een regionale verdoving.

 

Gewrichtsdenervatie

Een betrekkelijk nieuwe operatie voor pijn rondom het polsgewricht is een gewrichtsdenervatie. Hierbij worden alle gevoelszenuwtakjes die naar het gewricht toe lopen, met een mesje doorgesneden. Doel hiervan is dat u duidelijke pijnverlichting krijgt, met behoud van uw eigen gewricht. En omdat de pijn minder is geworden, kan het zijn dat u ook weer wat beter uw pols kunt bewegen, maar dat is niet altijd het geval. Gewrichtsdenervatie doet dus niets aan het versleten gewricht zelf, maar schakelt de pijnsensatie/receptoren uit. 

 

Styloidectomie

Hierbij wordt het puntje van het spaakbeen verwijderd. Dit is een mogelijkheid bij beperkte artrose, ofwel SLAC/ SNAC graad 1. 

 

LCTH arthrodese

Bij een LCTH arthrodese wordt het kapotte scheepvormige bot verwijderd en worden de vier overige handwortelbeentjes aan elkaar vastgezet (het Lunatum, het Capitatum, het Triquetrum en het Hamatum: LCTH). Dit is een optie als uitgebreidere artrose aanwezig is, en als de achterblijvende gewrichtjes onbeschadigd zijn op het niveau tussen het spaakbeen (fossa lunatum) en het maanvormige bot (lunatum). Na operatie wordt de kracht in de hand gemiddeld 70% ten opzichte van uw andere pols, en de beweeglijkheid gemiddeld 50% van een normaal bewegende pols. Het belangrijkste doel is pijnverlichting. Helaas kan ik u nooit garanderen dat uw pols 100% pijnvrij zal zijn, maar vanzelfsprekend doe ik mijn uiterste best hiernaar te streven.

 

Proximale rij Carpectomie

Een andere optie naast de LCTH arthrodese is de proximale rij carpectomie. Hierbij wordt een rij van drie botjes uit het polsgewricht (de onderste rij handwortelbeentjes: het scaphoid, lunatum en het triquetrum) verwijderd. Voorwaarde is dat het kraakbeen van het capitatum en een gedeelte van het spaakbeen (fossa lunatum) onbeschadigd is. Ook na deze operatie wordt de kracht in de hand gemiddeld 70% ten opzichte van uw andere pols, en de beweeglijkheid gemiddeld 50% van een normaal bewegende pols. Het belangrijkste doel is ook hierbij pijnverlichting. Helaas kan ik u nooit garanderen dat uw pols 100% pijnvrij zal zijn, vanzelfsprekend doe ik mijn uiterste best hiernaar te streven.

 

Polsprothese

Als de artrose te uitgebreid is om een van de drie bovenstaande opties uit te voeren, kan gekozen worden voor een polsprothese. Bij een polsprothese wordt een kunstgewricht van metaal in de pols geplaatst en vormt zich een nieuwe kunstmatige verbinding tussen spaakbeen en handwortelbeentjes. De operatie duurt ongeveer 2 uur. Na een polsprothese wordt de kracht in de hand gemiddeld 70% ten opzichte van uw andere pols, en de beweeglijkheid gemiddeld 50% van een normaal bewegende pols. Ook de zijwaartse bewegingen zijn verminderd. De pols is normaal belastbaar, waarbij te zware handelingen worden afgeraden. Ik kan u helaas geen levenslange levensduur garanderen voor de geplaatste prothese.   

 

Polsartrodese 

Als de artrose te uitgebreid is om een van de bovenste drie opties uit te voeren, kan naast de polsprothese, gekozen worden om de pols volledig vast te zetten met behulp van een plaat en schroeven. Dit heet een polsartrodese. Buigen en strekken van de pols is dan niet meer mogelijk, wel kunt u gewoon een vuist maken met de vingers en dus kracht leveren. Ondanks de bewegingsbeperking, kan het voor veel mensen toch een goede keuze zijn om voor deze operatie te kiezen. Vooral voor mensen die een zwaar beroep hebben, zoals bijvoorbeeld bouwvakkers, kan deze operatie een uitstekende optie zijn. Doel is altijd om te streven naar pijnverlichting, maar ook hier kan ik niet 100% garanderen dat de pols volledig pijnvrij is.