Plaveiselcelcarcinoom

Heeft u vragen over plaveiselcelcarcinoom in uw gezicht of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik regelmatig mensen met plaveiselcelcarcinoom. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is plaveiselcelcarcinoom?

Het plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige tumor van de huid. Deze vorm van huidkanker ontstaat in de opperhuid en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen. Bij een vroege ontdekking en behandeling zijn de vooruitzichten van plaveiselcelcarcinoom gunstig. Wordt de kanker niet behandeld, dan kan deze dieper in de huid groeien en onderliggende weefsels beschadigen.

 

Het plaveiselcelcarcinoom komt vooral voor op plaatsen die vaak en veel hebben blootgestaan aan zonlicht, zoals het gezicht (oren, onderlip), nek en handrug. Een plaveiselcelcarcinoom aan de lippen is vaak te herkennen als een beginnende witte plek die langzaam wat dikker wordt en ook witte schilfers vertoont.

 

Bij ongeveer 15% van de mensen met huidkanker gaat het om een plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm van huidkanker komt vooral voor bij mensen van 60 jaar en ouder. Maar ook jongere mensen kunnen een plaveiselcelcarcinoom krijgen.

 

Wat is de oorzaak van plaveiselcelcarcinoom?

Plaveiselcelcarcinoom is vaak het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling. Bescherming tegen overmatige blootstelling aan de zon (ook zonnebanken!) is daarom van groot belang. 

 

Diagnose

Plaveiselcelcarcinoom begint vaak als een kleine wratachtige verhoorning, vooral op huiddelen die veel aan de zon zijn blootgesteld. Dit bultje wordt langzaam groter, en het kan pijn veroorzaken. Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een wondje, dat geleidelijk groter wordt. Een plaveiselcelcarcinoom wordt in het begin niet altijd gemakkelijk herkend. 

Er wordt altijd weefselonderzoek gedaan om meer zekerheid te hebben over de diagnose en om de groeiwijze te bepalen. Dit laatste is van belang voor de te kiezen behandelvorm en de prognose. Weefselonderzoek kan met een huidbiopt, waarbij een klein hapje weefsel uit de huidafwijking wordt genomen, of met het compleet verwijderen van de huidafwijking waarbij ook meteen wordt bekeken of de snijranden tumorvrij zijn.