Carpal Boss

Heeft u vragen over carpal boss of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik veelvuldig mensen met deze aandoening. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is Carpal Boss?

Bij carpal boss is aan de bovenzijde van de pols extra bot gegroeid, meestal ter hoogte van het gewricht tussen de middenhandsbotjes van wijs- en middelvinger en de pols. De harde botzwelling (de carpal boss) is te voelen onder de huid aan het begin van de middenhand.

 

Wat is de oorzaak?

Carpal boss is een aangeboren vergroeiing van een extra handwortelbeentje bij het gewricht tussen de middenhandsbotjes van wijs- en middelvinger en de pols. Dit hoort tijdens de foetale ontwikkeling samen te groeien met omliggende botjes. Door dit extra handwortelbeentje wordt het gebied gevoeliger voor letsel of chronische irritatie. Dit kan leiden tot overgroei, ontstekingsreacties en een pijnlijke carpal boss.

 

Wat zijn de klachten?

Carpal boss geeft in de meeste gevallen geen klachten. Maar door een letsel of chronische irritatie kan het extra bot pijn veroorzaken in het gewricht tussen de pols en de middenhand. De strekpezen die over de zwelling lopen, kunnen pijnlijk zijn. De kracht van de hand kan hierdoor verminderen. Klachten verschillen van milde tot erge pijn aan de pols en bewegingsbeperkingen kunnen optreden. Dit is vooral het geval tijdens en na herhaaldelijke polsbewegingen, bijvoorbeeld bij schilderen of bij bepaalde sporten als tennis of golf.

Alleen een pijnlijke carpal boss komt in aanmerking voor behandeling.

 

Diagnose

De diagnose carpal boss wordt gesteld met lichamelijk onderzoek van uw pols aangevuld met een röntgenfoto.