Guyon's Tunnel Syndroom

Heeft u vragen over een zenuwklemming in Guyon’s kanaal (Guyon's Tunnel Syndroom) of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in het Diakonessenhuis behandel ik geregeld mensen met deze zenuwbeklemming. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren. 

 

Wat is Guyon’s kanaal?

Aan de kant van uw pink bevindt zich aan de zijde van de binnenkant van de pols het kanaal van Guyon. Hier loopt een belangrijke zenuw (nervus ulnaris) doorheen die door een ongeval beschadigd of bekneld kan raken. De zenuw loopt aan de binnenzijde van de onderarm naar de pols toe en zorgt dat de kleine handspieren goed kunnen werken. Verder is deze zenuw ook verantwoordelijk voor het gevoel in pink en ringvinger. 

 

Wat zijn de klachten van een beklemming in Guyon’s kanaal?

Als de zenuw in Guyon’s kanaal knel raakt, ontstaat een doof gevoel en/of tintelingen in de ringvinger en pink. Het gevoel op de handrug is wel normaal. Ook kan pijn in de hand en onderarm aanwezig zijn en kunnen de kleine handspieren minder kracht hebben. 

 

Wat is de oorzaak van een beklemming?

Door druk of herhaaldelijk harde stoten op het kanaal (denk bijvoorbeeld aan het gebruik van pneumatisch gereedschap) kan de zenuw bekneld of beschadigd raken. Ook kan de zenuw knel komen te zitten door verhoogde druk van bloedvaten of door een cyste. 

 

Diagnose

Op basis van uw klachten (verminderde knijpkracht en tintelingen bij kloppen op de zenuw) en lichamelijk onderzoek kan de diagnose worden gesteld. De diagnose kan bevestigd worden door middel van een elektrisch spieronderzoek (EMG). Soms wordt ook aanvullend onderzoek gedaan zoals een echo en een MRI-scan.