Duimbasis artrose

Heeft u vragen over pijnklachten aan uw duimbasis, veroorzaakt door artrose of overweegt u op termijn een ingreep? Als plastisch chirurg en handchirurg in de Bergman Kliniek behandel ik veelvuldig mensen met duimbasis artrose. Handchirurgie is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

Wat is duimbasis artrose?

Duimbasis artrose is slijtage van kraakbeen in het basisgewricht van de duim (zie figuur 1). Gewoonlijk heeft een gewricht gezond kraakbeen, waardoor het gewricht soepel en pijnvrij beweegt, maar door de slijtage bij duimbasis artrose ontstaat pijn in het gewricht.

 

Wat is de oorzaak?

Bij normale, dagelijkse handelingen krijgt het basis gewricht van de duim door de jaren heen veel te verduren. Het is een erg beweeglijk gewricht waar veel kracht doorheen gaat.

Dit maakt het de meest voorkomende plek in de hand waar slijtage kan ontstaan. Meestal ontstaat de slijtage met het ouder worden, maar ook andere factoren zoals botbreuken, kneuzingen en overbelasting kunnen van invloed zijn op dit proces.

 

Wat zijn de klachten?

De meest voorkomende klacht is een diepe, zeurende pijn aan de basis van de duim. Deze pijn neemt toe bij het gebruik van de hand, vooral als er kracht wordt gezet (zoals bij het openen van een fles of een potje). Vaak neemt de kracht in de hand af, waardoor u dingen ongewild uit uw hand kan laten vallen. Soms is de duimbasis wat dikker door zwelling van het gewricht. Bij langer bestaande artrose kan de stand van de duim afwijkend worden.


Download: Richtlijn duimbasis artrose (PDF)

Figuur 1 duimbasis artrose (versleten duimgewricht)


Figuur 2 verwijderen van het 'trapezium'


Figuur 3 Opvullen van de ruimte met een peesrolletje (sardellen plastiek)


Figuur 4 Stabiliseren van de duim (ophangplastiek met FCR pees)


Figuur 5 Stabiliseren van de duim (ophangplastiek met FCR pees)