Behandeling duimbasis artrose

Er zijn verschillende mogelijkheden om duimbasis artrose te behandelen:

 

Niet-operatieve behandeling

Duimbasis artrose is niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Het primaire doel van de behandeling is pijnverlichting. Vrijwel altijd kiezen we in eerste instantie voor een niet-operatief traject waarbij de duim rust krijgt door middel van een spalk. Dit wordt doorgaans begeleid door een handtherapeut. Eventueel krijgt u pijnstillende medicatie of een ontstekingsremmende injectie. Als deze behandelingen niet effectief blijken of als de klachten verergeren en er voor u een ondraaglijke situatie blijft bestaan, overleggen we met u over een operatieve behandeling.

 

Operatieve behandeling

De operatie vindt plaats in dagbehandeling onder verdoving van de arm of onder algehele narcose. Tijdens de operatie verwijderen we het versleten pijnlijke gewricht. Dit doen we doorgaans door het verwijderen van het ‘trapezium’ (één van de middenhandsbeentjes). De operatie duurt ongeveer een uur. Als de operatie klaar is, sluiten we de wond met hechtingen en krijgt u een gipsspalk

 

Verschillende operatieve technieken

Graag geef ik u persoonlijk advies tijdens uw bezoek aan onze polikliniek om uitleg te geven over de operatieve techniek. In het kort komt het neer op een combinatie van onderstaande technieken:

- Verwijderen van het 'trapezium', zie figuur 2

- Opvullen van de ruimte met een peesrolletje (sardellen plastiek), zie figuur 3

- Stabiliseren van de duim (ophangplastiek met FCR pees), zie figuur 4 en zie figuur 5

Figuur 1 duimbasis artrose (versleten duimgewricht)


Figuur 2 verwijderen van het 'trapezium'


Figuur 3 Opvullen van de ruimte met een peesrolletje (sardellen plastiek)


Figuur 4 Stabiliseren van de duim (ophangplastiek met FCR pees)


Figuur 5 Stabiliseren van de duim (ophangplastiek met FCR pees)