Herstel na de operatie borstverkleining

Na de operatie borstverkleining blijft u een nacht in het ziekenhuis. Als het goed met u gaat en de wonden goed genezen, mag u de dag na de operatie naar huis. U mag dan nog niet autorijden, het is daarom verstandig iemand te vragen u naar huis te rijden.

 

  •  De eerste dagen thuis moet u rustig aan doen, bedrust is echter niet nodig. Om de borsten goed te laten genezen moet u ongeveer twee tot drie weken dag en nacht een stevige, steunende sportbeha dragen.
  • U kunt het beste de eerste 1 tot 2 weken vrij plannen en zo nodig hulp regelen. Ook adviseer ik de eerste 4 tot 6 weken niet te sporten, zo min mogelijk te tillen of zwaar werk te verrichten.
  • Over het algemeen is een borstverkleining niet pijnlijk, al kunt u de eerste 24 uur na de operatie wel wat pijn hebben. Hiervoor kunt u paracetamol gebruiken. De borsten kunnen wat gezwollen en gespannen zijn, maar dit zal langzaam verdwijnen.
  • De dag na de operatie mag u weer voorzichtig douchen. De pleisters blijven gewoon zitten en dept u na het douchen goed droog. Pas na 4 weken mag u weer in bad of naar de sauna.
  • Na 2 weken komt u terug op de poli om te kijken of alles goed gaat en de wond goed geneest, na 3 maanden komt u nog een keer terug om het uiteindelijke resultaat te bespreken.
  • Uw littekens zijn na de operatie rood en gezwollen. Na verloop van weken of maanden zullen ze steeds meer vervagen. Om de littekens beter en sneller te laten genezen, kunt u de littekens inmasseren met een prettige crème naar keuze. Het totale littekenproces duurt ongeveer 6 maanden. De littekens blijven echter altijd zichtbaar.
  • Vermijd UV-licht (zon én zonnebank) zolang het litteken nog rood is. U kunt het litteken beschermen met een pleister of in een later stadium met een sunblock (tenminste factor 30).

Figuur 1

Dit is het ankervorminge patroon ofwel Wise methode. Op deze manier wordt uw borst voor de operatie afgetekend en het blauw gearceerde deel op de illustratie is het deel van het borstklierweefsel wat wordt verwijderd.


Figuur 2

Tijdens de operatie wordt de tepel omhoog verplaatst/ gelift. De tepel zit in de diepte en aan de bovenzijde nog vast, via deze delen krijgen de tepel zijn doorbloeding.


Figuur 3

De littekens die na een borstverkleining ontstaan bij het ankervorminge patroon, ofwel de Wise-methode.


Figuur 4

Dit is het sleutelgat patroon, ofwel verticale methode om de borst te verkleinen. Deze methode is vooral geschikt voor borsten die weinig verkleining nodig hebben. Het blauw gearceerde deel op de illustratie is het klierweefsel wat wordt verwijderd.