Behandeling mucoid cyste

Zonder operatie

We kunnen de geleiachtige vloeistof in de mucoid cyste door middel van een naald wegzuigen. De kans dat de cyste terugkomt, is echter erg groot. Daarnaast bestaat de kans op infectie. Naast een ontsteking van het weefsel direct onder de huid kan het gewrichtje zelf gaan ontsteken. Hierdoor beschadigt het en kunt u de vinger minder goed gebruiken. Omdat de cyste regelmatig weer terugkomt, voeren we deze behandeling niet vaak uit.

 

Met operatie

Bij pijn, terugkerende infecties of een blijvende lekkage van vloeistof uit de mucoid cyste, adviseer ik een operatie. Bij deze ingreep verdoven we de vinger met twee prikken aan de basis. Hierna krijgt u rondom de bovenarm een manchet dat tijdens de ingreep opgepompt wordt, waardoor er geen bloed in het operatiegebied kan komen.

 

Na desinfectie van de huid maken we een snee ter plaatse van het gewrichtje of het nagelbed. We verwijderen de cyste inclusief de steel, die tot in het gewrichtje loopt. Als het nodig is, maken we het gewrichtje schoon en verwijderen de eventueel aanwezige haakjes aan het bot. Hierna sluiten we de wond met hechtingen en krijgt u een verband om de vinger. In enkele gevallen is de huid zo dun geraakt door de cyste dat we een extra grote snee op de vinger moeten maken om huid te verplaatsen en zo het wondje netjes dicht te maken.