Behandeling van reuma

Reuma is een chronische aandoening en is niet te genezen. Er zijn geneesmiddelen die uw pijnklachten verminderen en ontstekingen afremmen, waardoor schade aan pezen en gewrichten zo veel mogelijk wordt voorkomen. Uw reumatoloog zal uw pezen en gewrichten op regelmatige basis controleren.

 

Als reuma uw handen of polsen, ondanks de juiste medicatie, zodanig aantast dat het u ernstig beperkt in het dagelijks leven, dan kan een behandeling of operatie door een handchirurg nodig zijn. In het Diakonessenhuis zie ik u dan meestal voor de eerste keer samen met uw reumatoloog op ons gezamenlijke spreekuur. Welke behandeling of operatie het meest geschikt is, hangt af van uw situatie. Ik zal daarom uw handen en polsen zorgvuldig onderzoeken. Röntgenfoto’s geven inzicht hoe de gewrichten er aan de binnenkant uit zien. Op grond van de onderzoeken zijn een aantal behandelingen of operaties mogelijk:

 

  • Een injectie met ontstekingsremmers (ofwel corticosteroïden) rondom pezen of gewrichten. Dit kan ervoor zorgen dat het ontstoken weefsel tot rust komt, waardoor de zwelling en pijn afneemt.
  • Een verwijzing naar de handtherapeut voor extra begeleiding, adviezen en het laten aanmeten van spalken en/of ringen voor de vingers om ze te ondersteunen. Naast praktische tips kan dit ervoor zorgen dat de pijn afneemt en dat het bewegen van de vingers gemakkelijker verloopt.
  • Een operatie waarbij we zo veel mogelijk ontstoken weefsel weghalen in de gewrichten en rondom buig- en strekpezen om ze zo lang mogelijk goed te houden.
  • Een operatie waarbij we eventueel geknapte pezen herstellen om uw handfunctie (bijvoorbeeld het strekken van de vinger) weer te herstellen.
  • Het vervangen van een gewricht dat kapot is gegaan door reuma, bijvoorbeeld een kunstgewricht voor de vinger of de pols.
  • Het vastzetten van gewrichten wanneer ze door de reuma zo aangetast en stijf zijn dat vervanging geen oplossing meer is.

 

Het verminderen van de pijn en het verbeteren van de functie van uw hand vormen de belangrijkste argumenten om te kiezen voor een operatie. U weet zelf als enige en als beste waar u last van heeft en wat u wil laten behandelen. Ik zal samen met u bespreken welke behandeling of operatie voor u het meest zal opleveren, en u dan ook precies uitleggen wat u kunt verwachten.