Behandeling buigpeesletsel

hechten

Wanneer bij buigpeesletsel de pezen zijn doorgesneden, moeten ze - het liefst binnen 5-7 dagen - weer aan elkaar worden gezet. Onder regionale verdoving (gehele arm wordt verdoofd) worden de gescheurde peesuiteinden door middel van sterke hechtdraden en diverse knooptechnieken weer stevig aan elkaar gemaakt.

 

peesreconstructie

Wordt een buigpeesletsel te laat ontdekt, dan kan de peeskoker dichtvallen. Hierdoor kan de pees niet direct aan elkaar worden gezet. Er moet dan een peesreconstructie plaatsvinden.

Een peesreconstructie is een veel intensiever traject met veel handtherapie en minimaal twee operaties. Meestal vinden de operaties plaats onder regionale verdoving (gehele arm wordt verdoofd) of algehele narcose. Bij de eerste operatie wordt een tunneltje (peeskoker) gemaakt voor de pees. Daarvoor wordt een 'spacer' gebruikt, een siliconen buisje dat op de oude plek van de pees wordt gelegd. Na ongeveer twaalf weken volgt een tweede operatie waarbij een pees uit de arm of het been wordt getransplanteerd naar de vinger. Op die manier kunt u uw vinger weer buigen.