Behandeling gynaecomastie

Gynaecomastie kan goed verholpen worden met het operatief verwijderen van het klierweefsel of het huidoverschot. Tijdens een eerste consult bespreek ik met u uw wensen en verwachtingen en doe ik lichamelijk onderzoek om te bepalen of een operatie geschikt is. Als ik het vermoeden heb dat een onderliggend probleem de oorzaak is van de borstvorming, zal ik u doorsturen naar de kinderarts of internist. Vrijwel altijd zal ik een echografie laten verrichten door de radioloog om de gynaecomastie te bevestigen. Dit is een eis van de meeste zorgverzekeraars om in aanmerking te komen voor vergoeding van deze ingreep.

 

Zijn er geen belemmeringen voor het verwijderen van de borstvorming, dan bespreek ik samen met u welke behandeling voor u het meest geschikt is en wat de voor- en nadelen en risico’s van de operatie zijn.  

 

De behandeling

Afhankelijk van de soort borstvorming zijn twee operaties mogelijk: klierschijf- en huidoverschot verwijdering. In enkele gevallen combineer ik de ingreep met een beperkte liposuctie voor een optimaal resultaat.

 

Klierschijfverwijdering

Als een vergrote klierschijf de oorzaak is van de borstvorming, dan kan de klierschijf weggehaald worden. Ik maak dan een klein half cirkelvormig sneetje op de overgang van de tepelhof en de huid. De operatie wordt uitgevoerd in dagbehandeling onder algehele narcose.

 

Borstvorming door een overschot aan huid

Als er een overschot aan huid is, wordt rond de tepel een reepje huid weggehaald. In sommige gevallen kan het nodig zijn om meer huid weg te halen en de tepel wat naar boven te verplaatsen. Dit leidt tot een ankervormig litteken rond en onder de tepel. Als er veel vet in het gebied onder de tepel zit, wordt dit tijdens de operatie verwijderd met een aanvullende liposuctie. De hechtingen zijn onderhuids en oplosbaar en hoeven dus niet later verwijderd te worden. Ook deze operatie wordt uitgevoerd in dagbehandeling onder algehele narcose.