Behandeling buikwandcorrectie
Tijdens een eerste consult bespreek ik met u uw wensen en verwachtingen: waar heeft u last van, wat zou u het liefst willen? Ik geef aan welke mogelijkheden er zijn, welk resultaat u mag verwachten en of dat aan uw verwachtingen kan voldoen.
Heeft u eerder een buikoperatie gehad (bijvoorbeeld een keizersnede of een darmoperatie), neemt u dan zoveel mogelijk informatie hierover mee. U kunt dit via uw huisarts opvragen.
Tijdens het eerste consult zal ik uw buikhuid en buikspieren onderzoeken, zodat ik een goed beeld heb van de mate van huidslapte en waar de overhangende huid precies zit. Dit bepaalt namelijk welk type buikwandcorrectie voor u het meest geschikt is, en waar de littekens zullen komen. In vrijwel alle gevallen combineer ik een buikwandcorrectie met liposuctie van de bovenbuik en flanken, voor een optimaal resultaat. Door rustig de tijd te nemen kijk ik samen met u welke behandelingen voor u het meest geschikt zijn en wat de voor- en nadelen en risico’s van de operatie zijn.
We bespreken ook uw gezondheid en uw medicijngebruik. Met het gebruik van bepaalde bloedverdunnende medicijnen bijvoorbeeld moet u minimaal 5 dagen voor de operatie stoppen. Bij overgewicht zal ik u adviseren eerst af te vallen, omdat een normaal gewicht en een zo goed mogelijke conditie het herstel zal bevorderen en voor een optimaler resultaat zorgt. Een BMI (Body Mass Index) onder de 32 wordt geadviseerd. Als u nog een zwangerschapswens heeft, raad ik u aan een buikwandcorrectie uit te stellen tot na de eventuele zwangerschap.
Volledige buikwandcorrectie
Zit het huidoverschot in het hele gebied tussen de ribbenboog en de schaamstreek, dan is een volledige buikwandcorrectie nodig, waarbij ook de navel wordt verplaatst. Hierbij wordt het litteken zo laag mogelijk gemaakt, zodat het onder uw ondergoed terecht komt. Soms is na een zwangerschap sprake van wijkende buikspieren (rectusdiastase), waardoor een bolle buik ontstaat. Met een simpele buikoefening kan ik vaststellen of dat bij u het geval is. Ik kan dan tijdens de buikwandcorrectie de buikspieren in de middenlijn met hechtingen vastzetten, waardoor de buik platter wordt. Bij extreme vormen van huidoverschot is het nodig om in de middenlijn van de buik een litteken te maken om het huidoverschot ook in de breedte te verwijderen. Het litteken heeft dan de vorm van een omgekeerde T. Dit heet een Fleur de Lis buikwandcorrectie.
De behandeling
Een buikwandcorrectie duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur en vindt onder algehele narcose plaats. Vlak voor de operatie teken ik precies af hoeveel huid weggenomen gaat worden (zie figuur 1). Na het maken van een horizontale snee boven de schaamstreek, maak ik de buikwand los van de onderliggende spierlaag tot aan het borstbeen (zie figuur 2). Daarna wordt de huid strak getrokken en overtollige huid en vet verwijderd. Als de buikspieren uitgerekt zijn en los van elkaar liggen, dan hecht ik deze in het midden stevig aan elkaar vast (zie figuur 3). De navel blijft op de onderliggende spierlaag vastzitten. Om de navel weer naar buiten te laten komen, maak ik een gaatje in de buikhuid waar de navel in vast wordt gehecht. De buik wordt vervolgens gesloten met oplosbare hechtingen en de wonden worden afgeplakt met hypoallergene pleisters (zie figuur 4).