Herstel na buikwandcorrectie

Na de operatie buikwandcorrectie blijft u één nacht in het ziekenhuis. Als alles goed gaat, mag u de volgende dag weer naar huis. U kunt dan nog niet zelf autorijden, het is daarom verstandig iemand te vragen u naar huis te brengen.

 

Herstel

  • Na de operatie moet u gedurende 2 weken dag en nacht een elastische band of drukbroek dragen.
  • De dag na de operatie mag u weer voorzichtig douchen. De pleisters blijven gewoon zitten en dept u na het douchen goed droog. Pas na 4 weken mag u weer in bad of naar de sauna.
  • De buik zal wat gezwollen en gespannen aanvoelen, maar dit zal langzaam verdwijnen. Bij pijn kunt u paracetamol nemen.
  • Geef uw lichaam rust om te herstellen. Neemt u in elk geval de eerste 2 weken na de operatie vrij, daarna kunt u voorzichtig weer beginnen met werk.
  • Sporten of zwaar lichamelijk werk wordt de eerste 4-6 weken ontraden, wel is het belangrijk in beweging te blijven, zonder het lichaam over te belasten.
  • Na 2 weken komt u terug op de poli om te kijken of alles goed gaat en de wond goed geneest, na 3 maanden komt u nog een keer terug om het uiteindelijke resultaat te bespreken.
  • Uw littekens zijn na de operatie rood en gezwollen. Na verloop van weken of maanden zullen ze steeds meer vervagen. Om de littekens beter en sneller te laten genezen, kunt u de littekens inmasseren met een prettige crème naar keuze. Het totale littekenproces duurt ongeveer 6 maanden. De littekens zullen echter altijd zichtbaar blijven (figuur 4).
  • Vermijd UV-licht (zon én zonnebank) zolang het litteken nog rood is. U kunt het litteken beschermen met een pleister of in een later stadium met een sunblock (tenminste factor 30).

Figuur 1

Voor de operatie teken ik uw buik af volgens dit patroon.


Figuur 2

Als de rechte buikspieren onderling van elkaar wijken, worden deze met extra verstevigende hechtingen weer naar elkaar toegebracht (ofwel reven van de buikspieren).


Figuur 3

De maximale hoeveelheid huid die weggenomen kan worden wordt nogmaals bepaalt, waarna de huid wordt gesloten en de navel zijn positie in de buikhuid weer terug krijgt.


Figuur 4

De plek van de littekens aan de onderzijde en rondom de navel. Het litteken aan de onderzijde is zo laag mogelijk, zodat deze in de onderbroek lijn zoveel mogelijk wegvalt.